Wolfgang Staubmann

BSc MSc

 

Portrait

Publikationen:

Draxler, T., Grach, D., Konrad, M. Staubmann, W. & Hatz, M. (2021). GEMEINSAM G'SUND GENIESSEN daheim und unterwegs. Ein niederschwelliger Weg zu mehr Gesundheit durch regionale Ernährungsberatung für finanziell benachteiligte Klientinnen und Klienten. DIALOG Diaetologen Journal 2021 (1): 23-26.
Simi, H., Holler, P., Pilz, R., Zöhrer, D., & Staubmann, W. (2021). The visual hand reaction test and complex hand-foot-reaction test from Werthner’s talent diagnostic system - construct validity and test-retest reliability in healthy older adults. INSHS Convention and Conference, St. Petersburg, Russia, 27.-28.05.2021, virtual [Poster].
Gore, J., Staubmann, W., Findling, T. & Pail, E. (2021). Barriers On Austrian Intensive Care Units That May Prevent Adequate Nutritional Support In Critically Ill Patients Receiving Enteral Nutrition - A Qualitative Study - And Recommendations For Improvement. 58. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V., 17.-19.02.2021, virtual.[Poster]
Kapeller, K., Staubmann, W., Knoll, L. & Pail, E. (2021). Kohlenhydratarme Ernährungsformen als alternative Therapie bei Diabetes mellitus Typ 1 – Die Motivation zur Umsetzung von Betroffenen und die Erhebung hemmender und fördernder Faktoren zur Ableitung motivationssteigernder Maßnahmen. 58. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V., 17.-19.02.2021, virtual.[Poster]
Riederer, M., Wallner, M., Schweighofer, N., Fuchs-Neuhold, B., Rath, A., Berghold, A., Eberhard, K., Groselj-Strele, A., Staubmann, W., Peterseil, M., Waldner, I., Mayr, J. A., Rothe, M., Holasek, S., Maunz, S., Pail, E., & van der Kleyn, M. (2020). Distinct maternal Amino Acids and Oxylipins predict Infant Fat Mass and Fat-Free Mass Indices. Archives of Physiology and Biochemistry. Doi: 10.1080/13813455.2020.1846204.
Konrad, M., Fuchs-Neuhold, B., Staubmann, W., Grach, D., Hörmann-Wallner, M., Kronberger, A, Peterseil, M., Pilz, R., Aufschnaiter, A.L., Krause, R., Martin, J., Holasek, S. & Pail, E. (2020) Development of a nutritional sensory toolkit for kindergarten teachers, International Journal of Early Years Education, Doi: 10.1080/09669760.2020.1863190
Paletta, L., Schüssler, S., Kober, S., Zweytik, E., Steiner, J., Andreu, J-P., Fuhrmann, F., Pszeida, M., Dini, A., Grabher, A., Taberhofer, A., Staubmann, W., Draxler, T., Lampl, C., Mayr, M., Kölbl, G., Wood, G. (2020). Virtual Reality based Mindfulness Training, Sensory Activation and Mental Assessment in Dementia Care. Alzheimer's Association International Conference 2020, 21.-27.07.2020.[Poster]
Paletta, L., Schüssler, S., Kober, S., Zweytik, E., Steiner, J., Andreu, J-P., Fuhrmann, F., Grabher, A., Taberhofer, A., Staubmann, W., Stoppacher, L., Lodron, J., Lampl, C., Draxler, T., Kölbl, G., Pszeida, M., Dini, A., Wood, G. (2020). Virtual Reality based Mindfulness Training, Sensory Activation and Assessment for Dementia Care. 30th Alzheimer Europe Conference 2020, 20.-22.10.2020. Bucharest (Romania).[Poster]
Staubmann W. for the SCOBES-AR study group (2019). SCOBES-AR / Smart Cognition & Behaviour Screening powered by Augmented Reality. A 5-year multidisciplinary project contributing to the early detection of changes in cognitive function in older people. First Krems Dementia Conference. Timely Detection of Dementia - Coordinated Efforts in Europe Between East and West, 5.-7.11.2019, Krems (Austria).
Hatz, M., Draxler, T., Gunzer, W., Konrad, M. & Pail, E. (2019). GEMEINSAM G‘SUND GENIESSEN daheim und unterwegs – ein Ernährungsberatungsprogramm für sozioökonomisch Schwächere mit Fokus auf Übergewicht/Adipositas sowie höheres Alter. Gemeinsame Jahrestagung der Österreichischen Adipositas Gesellschaft und der Österreichischen Gesellschaft für Adipositas und Metabolische Chirurgie, 4.-5.10.2019, Vienna (Austria).[Poster]
Brunner, M., Resinger, E., Gmeindl-Tscherner, D., Hatz, M., Loder-Fink, B., Perl, A., Rother, A., Pail, E., Gunzer, W. (2019). Interdisciplinary training programme for staff in nursing homes to improve the knowledge regarding dysphagia and the nutritional care for the elderly. 9th ESSD Congress Swallowing, Nutrition and Imaging, 20.-21.09.2019, Vienna (Austria).[Poster]
M Brunner, D Gmeindl-Tscherner, M Hatz, L Knoll, J Kobald, B Loder-Fink, A Perl, E Pail, W Gunzer (2019). Interdisziplinäres Ernährungsmanagement in Pflegeheimen. Ergebnisse und Erfahrungen aus dem Projekt DAMIA — Der alte Mensch is(s)t anders. 8. Fachkongress logopädieaustria „im gespräch“, 07.03.-09.03.2019, Vienna (Austria). [Poster]
Paletta, L., Grabher, A., Dini, A., Mayr, M., Taberhofer, A., Pokvic, E., Gunzer, W. & Pilz, R. (2019). Immersive Imagination in Urban Oases of Mindfulness: The VR-SenseCity Toolbox for Sensible, Emotional and Measurable Experiences in Future Smart Cities. Proc. 24th International Conference on Urban Planning and Regional Development in the Information Society GeoMultimedia, CORP 2019, 02.04.-04.04.2019, Karlsruhe (Germany). ISBN 978-3-9504173-7-1.
Hatz M., Lampl C., Aufschnaiter A., Gunzer W., Fuchs-Neuhold B. (2019). Essen und Trinken in steirischen Pflegeheimen (EUTIP) – Evaluierung der steirischen Mindeststandards am Beispiel der Speiseplananalyse. 14. Geriatrie Kongress, 25.04.-27.04.2019, Vienna (Austria).[Poster]
Sturzel, B., Gunzer, W., Zettl-Wiedner, K., Aufschnaiter, A., Pilz, R., Ohrenberger, G. (2019). Der Grazer Bratapfeltest (GRABAT) – Die Entwicklung und Evaluierung eines Geruchsschwellentests für geriatrische Patienten. 14. Geriatrie Kongress, 25.04.-27.04.2019, Vienna (Austria).[Poster]
Swonar, B., Grach, D., Gunzer, W. & Schwarzl, S. (2019). Interdisziplinarität in der Gesundheitsvorsorge am Beispiel des Health Promotion–Programms bei den Special Olympics World Winter Games, Austria 2017. Pflegewissenschaft, 21(1/2), 71-76. doi: 10.3936/1628.
Gunzer, W. (2018). Smart Cognition and Behavior Screening powered by Augmented Reality (SCOBES-AR). Diaetologen – Journal für Ernährungsmanagement und –therapie, 4/2018, 25-26.
Gunzer, W., Loder-Fink, B. & Brunner, M. (2018). Mitarbeiterschulungen als Erfolgskonzept für eine bedarfsgerechte Ernährung bei Mangelernährung und Demenz am Beispiel von DAMIA – Der alte Mensch is(s)t anders. Tagung Gemeinsam Gsund Geniessen im Alter. Status quo. Herausforderungen, Lösungen, Best practice in der Gemeinschaftsverpflegung. 28.11.2018 Graz (Austria) [Vortrag].
Hribernig, M., Gunzer, W., Pilz, R., Pail, E. (2018). Orthorektisches Ernährungsverhalten und Muskeldysmorphien bei Kraftsportler und Kraftsportlerinnen in Österreich. ÖGE Jahrestagung, November 2018, Vienna (Austria).[Poster] (Posterpreis der ÖGE)
Fuchs-Neuhold B., Hatz M., Lampl C., Aufschnaiter AL. & Gunzer W. (2018). Evaluation of minimum nutritional standards for catering in nursing homes. 10th IUHPE Congress (International Health Promotion and Education), September 2018, Trondheim (Norway).[Poster]
Swonar, B., Grach, D., Gunzer, W. & Schwarzl, S. (2018). Förderung der Gesundheitskompetenz von Menschen mit intellektuellen Beeinträchtigungen am Beispiel des Health Promotion Programms bei den Special Olympics World Winter Games, Austria 2017. 21. wissenschaftliche Jahrestagung der ÖGPH. 23.-24.05.2018 Vienna (Austria).[Poster]
W. Gunzer, M. Peterseil, R. Pilz, E. Pail, B. Fuchs-Neuhold (2018). Assessment of maternal nutrition during pregnancy and [early] lactation period in Austria: Comparison of a Food-Frequency Questionnaire with a 24-hour Recall. 25th European Congress on Obesity. 23.-26.05.2018 Vienna (Austria).[Poster] Obesity Facts 2018;11(suppl 1):210 https://doi.org/10.1159/000489691
B. Fuchs-Neuhold, M. Peterseil, M. Konrad, W. Gunzer, M. Wallner, D. Grach, A. Kronberger, S. Maunz, E. Pail (2018). Playing with food - Development and evaluation of sensory experiments and a training concept for kindergarten teachers. 25th European Congress on Obesity. 23.-26.05.2018 Vienna (Austria). [Poster] Obesity Facts 2018;11(suppl 1):135. https://doi.org/10.1159/000489691
M. Wallner, S. Berner, W. Gunzer, M. Peterseil, A. Kronberger, J. Martin, S. Schantl, M. Konrad, S. Maunz, B. Wrank, M. Derler, E. Pail, B. Fuchs-Neuhold (2018). Development of an attractive bread for school children meeting health claim regulations. 25th European Congress on Obesity. 23.-26.05.2018 Vienna (Austria) [Poster]. Obesity Facts 2018;11(suppl 1):208. https://doi.org/10.1159/000489691
Gunzer, W. (2018). Interdisziplinäres Ernährungsmanagement in Pflegeheimen. Ergebnisse & Erfahrungen aus dem Projekt DAMIA – Der alte Mensch is(s)t anders. Forum für Geriatrie und Gerontologie "Altern multiprofessionell: Praxis und Forschung", 08.-10.03.2018, Bad Gastein (Austria). [Vortrag] (eingereicht als Abstract mit folgenden Autor*innen: W. Gunzer, D. Gmeindl-Tscherner, M. Brunner, M. Hatz, L. Knoll, J. Kobald, B. Loder-Fink, A. Perl, A. Rother, E. Pail)
Grach, D., Gunzer, W., Schwarzl, S. & Swonar, B. (2018). Interdisziplinarität in der Gesundheitsvorsorge am Beispiel des Health Promotion–Programms bei den Special Olympics World Winter Games, Austria 2017. Forschungswelten 2018. 9. Internationaler wissenschaftlicher Kongress für Pflege- und Gesundheitsforschung. 19.-20.04.2018. St. Gallen (Switzerland).[Poster]
Gunzer, W. (2018). Das schmeckt mir nicht mehr! - Die Sinne im Alter und ihr Einfluss auf Gesundheit und Ernährung. HTC Executive Lounge. 16.01.2018 Graz (Austria) [Vortrag].
Wallner, D., Kormann, M., Gunzer, W., Kump, H., Simi, H., Hofer, K., Tuttner, S. & Amort, F. (2017). Interdisciplinary training program for recreational soccer coaches. 13th Annual Meeting and 8th Conference of HEPA Europe. 15.-17.11.2017. Zagreb (Croatia).[Poster]
Paletta, L., Dini, A., Hrastnik, K., Assander S., Grabher, A., Danzinger, K. & Gunzer, W. (2017). Immersive SenseCity: Analysis of Human Factors and User Needs in Virtual Reality based Urban Interaction. AAL Forum 2017, 02.-04.10.2017. Coimbra (Portugal).[Poster]
Gunzer, W., Gmeindl-Tscherner, D. & Pail, E. (2017). DAMIA — Der alte Mensch is(s)t anders. Interdisziplinäres Ernährungsmanagement in Pflegeheimen. Nutrition News 3/2017.
Gunzer, W. & Grach D. (2017). Special Olympics World Winter Games 2017 – Schladming, Graz. Dietologen Journal, 2/2017, S.25-26.
Grach, D., Lenihan, A., Buekers, D., Gunzer W., Pittaway, M. & Pail, E. (2017). Special Olympics: Opportunities for Dietitians and Dietetic Students to Work with Individuals with Intellectual Disabilities. 10th EFAD Conference ‘The future is now‘, 29.-30.08.2017. Rotterdam (Netherlands).[Poster]
Wallner, M., Berner, S., Gunzer, W., Peterseil, M., Kronberger, A., Martin, J., Schantl, S., Konrad, M., Maunz, S., Stiegler, P., Wrank, B., Derler, M., Pail, E. & Fuchs-Neuhold, B. (2017). Development and evaluation of a health related product for schoolchildren using hedonic testing and eye tracking. 12th Pangborn Sensory Science Symposium, 20-24.08.2017. Rhode Island (NY) (USA).[Poster]
Seebauer, W, Gunzer, W. & Lamprecht, M. (2017). Flüssigkeitsversorgung und Thermoregulation im Sport. In: M. Lamprecht et al. Lehrbuch der Sporternährung (Ed. Österreichische Gesellschaft für Sporternährung ÖGSE). ISBN: 978-3950439502.
Rumetshofer, L., Gunzer, W., Gmeindl-Tscherner, D. & Pail, E. (2017). Handkraft und zugeführte Eiweißmenge. Pilotprojekt bei BewohnerInnen eines steirischen Pflegeheims zeigt keinen Zusammenhang. Journal für Ernährungsmedizin, 2/2017.
Gunzer, W., Gmeindl-Tscherner, D., Pail, E., Brunner, M., Hatz, M., Knoll, L., Kobald, J., Loder-Fink, B., Perl, A. & Rother, A. (2017). DAMIA – Der alte Mensch ist anders. Interdisziplinäres Ernährungsmanagement in Pflegeheimen. Aktuelle Ernährungsmedizin 2017; 42(03): 241 – 272 DOI: 10.1055/s-0037-1603270, Nutrition 2017 (16. Dreiländertagung der AKE, der DGEM und der GESKES), 29.06.-.01.07.2017. Zürich (Switzerland).[Poster]
Wallner, M. & Gunzer, W. (2017). Alles eine Frage des Alters?
Geschmack, Geruch & Präferenzen aus dem Blick der Generationen. Sensorik Netzwerk Österreich (SNÖ) Vortragsreihe – 18.04.2017. Graz (Austria).[Vortrag]
Gunzer, W. (2017). Changes of olfactory performance during the process of aging - psychophysical testing and its relevance in the fight against malnutrition. Journal of Nutrition Health & Aging. doi: 10.1007/s12603-017-0873-8
Peterseil, M., Fuchs-Neuhold, B., Konrad, M., Leth, T., Gunzer, W., Grach, D., Kronberger, A., Maunz, S. & Pail, E. (2017). Sensory Experiments in Kindergarten – Development and Evaluation of a Training Programme. Nutrition & Growth Conference 02.-04.03.2017. Amsterdam (Netherland).[Poster]
Wallner, M., Berner, S., Gunzer, W., Peterseil, M., Kronberger, A., Martin, J., Schantl, S., Konrad, M., Maunz, S., Stiegler, P., Wrank, B., Derler, M., Pail, E. & Fuchs-Neuhold, B. (2017). Effecting children`s preference using sensory aspects to increase food choice for healthy snacks. Nutrition&Growth Conference 02.-04.03.2017. Amsterdam (Netherland).[Poster]
Gunzer, W., Fuchs-Neuhold, B., Grabher, A., Paletta, L., Peterseil, M., Taberhofer, U. & Unger, J. (2016). SenseCity - Development of innovative AAL concepts and their implementation in urban spaces with an emphasis on mental health and sensory perception of elderly people. AAL Forum. 26.-28.09.2016. St. Gallen (Switzerland).[Poster]
Grach, D., Konrad, M., Peterseil, M., Gunzer, W., Wallner, M., Maunz, S., Kronberger, A., Martin, J., Fuchs-Neuhold, B. & Pail, E. (2016). Development of a training concept for sensory experiments and nutritional education in the kindergarten. 17th International Conference of Dietetics. 07.-10.09.2016. Granada (Spain).[Poster]
Peterseil, M., Gunzer, W. & Fuchs Neuhold, B. (2016). Einflussfaktoren auf die Geschmacksentwicklung von Säuglingen. Paediatrie & Paedologie (2016). doi:10.1007/s00608-016-0396-2.
Wallner M, Gunzer W, Neuhold B, Peterseil M, Pail E. (2016). Geschmack und Ernährungsmuster. Chancen für ernährungstherapeutische Ansätze (bei Adipositas). Universum Innere Medizin. Sonderheft Ernährung. MedMedia-Verlag, 3/2016.
Wallner, M., Peterseil, M., Gunzer, W., Konrad, M., Berner, S., Schantl, S., Martin, J., Kronberger, A., Maunz, S., Neuhold, B. (2015). Entwicklung von gesundheitsorientierten Produkten und Konzepten für 7-10jährige Schulkinder zur Unterstützung bei der Lebensmittelauswahl. ÖGE (Ed.): Ernährung aktuell, 04/2015, S. 18-19.
Neuhold, B., Berner, S., Fabry, D., Grach, D., Gunzer, W., Jahnel, H., Konrad, M., Kronberger, A., Lederer, E., Martin, J., Maunz, S., Peterseil, M., Rath, A., Riederer, M., Schadenbauer, S., Strohmeier, R., Schantl, S., Schweighofer, N., van der Kleyn, M., Waldner, I., Wallner, M., Pail, E. (2015). Health Perception Lab Angewandte Sensorikforschung im Bereich der Adipositasprävention und –therapie. ÖGE (Ed.): Ernährung aktuell, 04/15, S. 16-17.
Schantl, S., Berner, S., Wallner, M., Peterseil, M., Gunzer, W., Konrad, M., Martin, J., Kronberger, A., Maunz, S., Neuhold, B. (2015). Entwicklung eines Brotes für Kinder unter Berücksichtigung ernährungsphysiologischer und sensorischer Anforderungen. ÖGE (Ed.): Ernährung aktuell, 04/15, S. 17-18.
Gunzer, W., Peterseil, M., Ohrenberger, G., Berger, G., Sturtzel,, B., Pfripfl, J., Neurohr, P., Scheitz, W., Neuhold, B., Maunz, S., Pail, E. (2015). GUSTAA - Olfactory and multi-sensory training to increase appetite in elderly persons. International Conference on Active Healthy Aging 2015 Congress. 02.-05.09.2015. Magdeburg (Germany).[Poster]
Peterseil, M., Gunzer, W., Berger, G., Neurohr, P., Ohrenberger, G. (2015). Development of a rapid, easy to repeat method for evaluating olfactory thresholds in the elderly Grazer Bratapfel Test GraBAT. International Conference on Active Healthy Aging 2015 Congress. 02.-05.09.2015. Magdeburg (Germany).[Poster]
Gunzer, W., Peterseil, M., Ohrenberger, G., Berger, G., Sturtzel,, B., Pfripfl, J., Neurohr, P., Scheitz, W., Neuhold, B., Maunz, S., Pail, E. (2015). GUSTAA - Geruchs- Und Sensorisches Training zur Appetitsteigerung im Alter. Tagung Forum AgeIng. 22.-24.10.2015. Graz (Austria).[Poster]
Peterseil, M., Konrad, M., Gunzer, W., Legat, A., Herka, A. & Simi, H. (2015). Differences in eating disinhibition of overweight and normal weight children/adolescents in Austria. Kongress Essstörungen 2015. 23. Internationale Wissenschaftliche Tagung. 15.-17.10.2015. Alpbach (Austria).[Poster]
Wallner, M., Gunzer, W., Peterseil, M., Berner, S., Martin, J., Kronberger, A., Fabry, D., Maunz, S. & Neuhold, B. (2015). Development of health oriented products and concepts - Early obesity prevention starting in childhood. 11th Pangborn Sensory Science Symposium, 23.-27.08.2015. Gothenburg (Sweden).[Poster]
Gunzer, W. (2015). Update on Bisphenol A. Journal für Ernährungsmedizin, 16(2), 28-31.
Legat, A., Herka, A., Gunzer, W., Konrad, M., Simi, H. & Pail, E. (2015). Die Wahrnehmung von Hungergefühlen bei übergewichtigen/adipösen versus normalgewichtigen Kindern und Jugendlichen. Wiener Klinische Wochenschrift, 127, 737. DOI 10.1007/s00508-015-0838-z
Konrad, M., Gunzer, W., Peterseil, M., Herka, A., Legat, A., Simi, H. (2015). Gender differences in eating behavior in Austrian obese children and adolescents. International Society of behavioural Nutrition and Physical Activity (ISBNPA). 03.-06.06.2015. Edinburgh (Scotland).[Poster]
Peterseil M, Konrad M, Gunzer W, Maierhofer J, Simi H. (2014). Gender differences in aspects of eating behaviour of obese children and adolescents. European Childhood Obesity Group Congress. 13.-15.11.2014. Salzburg (Austria).[Poster]
Gunzer, W., Peterseil, M., Martin, J., Kronberger, A., Fabry, D., Neuhold, B. & Maunz, S. (2014). Sense² - The infant’s taste from multiple points of view. In: SNÖ - Sensorik Netzwerk Österreich (Hg). Sensory and Consumer Science. Thinking out of the Box. Symposium of the Sensorik Netzwerk Österreich SNÖ. Graz: Verlag der Technischen Universität Graz. S. 21-26. ISBN 978-3-85125-323-8
Neuhold, B., Fabry, D., Gunzer, W., Jahnel, H., Kronberger, A., Lederer, E., Martin, J., Maunz, S., Pail, E., Peterseil, M., Rath, A.M., Riederer, M., Schweighofer, N., van der Kleyn, M. & Waldner, I. (2014). New Sensory Methods related to Body Composition and Biomarkers. VIII. DIETS EFAD Conference. Health 2020: Supporting vulnerable groups, 9.10.-12.10.2014, Athens (Greece).[Poster]
Peterseil, M., Neuhold, B., Gunzer, W., Maunz, S. (2014). Frühkindliche Geschmacksprägung/Aktuelle Forschung im Health Perception Lab der FH JOANNEUM. ErnährungsUmschau 7/2014, M393-M395.
Maierhofer, J., Gunzer, W., Peterseil, M., Simi, H., Konrad, M. (2014). Die Ausprägung und Relevanz von gezügeltem Essverhalten und emotionaler Störbarkeit bei übergewichtigen und adipösen Kindern und Jugendlichen. Eine empirische Untersuchung im Rahmen von Abnehmferien (WIBAF). Wiener Klinische Wochenschrift, 17-18, 591.
Neuhold, B., Riederer, M., van der Kleyn, M., Peterseil, M., Gunzer, W., Lederer, E., Maunz, S., Rath, A., Schweighofer, N., Pail, E. (2014). Neue sensorische Methoden im Zusammenhang mit Körperzusammensetzung und Biomarkern. Tagung Klinische Forschung an österreichischen FHs - Best (Clinical) Practice in Health Sciences, 12.06.2014, Graz (Austria).[Poster]
Neuhold, B., Maunz, S., Hinterberger, C., Gunzer, W., Pail, E. (2013). Health Perception Lab / Angewandte Sensorikforschung gesundheitsorientiert im Bereich der Adipositasprävention und –therapie. V!VID – Fachtagung Frühe Hilfen, 18.09.2013, Graz (Austria).[Poster]
Konrad, M., Gunzer W. (2013). Ernährung bei Multipler Sklerose. Brochure. Fa. Novartis.
Gunzer, W., Konrad, M. & Pail, E. (2012). Exercise-Induced Immunodepression in Endurance Athletes and Nutritional Intervention with Carbohydrate, Protein and Fat — What Is Possible, What Is Not? Nutrients, 4(9), 1187-1212. doi:10.3390/nu4091187.
Gunzer, W., Konrad, M.: Exercise-induced immunodepression in endurance athletes and nutritional intervention with carbohydrate, protein and fat – What is possible, what is not? Ernährungskongress der Diätologen Österreichs. Herz-gesund-essen. 22.03.2012, Vienna (Austria).[Poster]
Gunzer W., Racz M., Konrad M., Murkovic M., Pail E.: Immunsupportives Nährstoffsupplement für AthletInnen im Ausdauerbereich auf Basis ausgewählter natürlicher Lebensmittel. Fast forward for you, 18.09.2012, Graz (Austria).[Poster]